در این مقاله میخوانید:
سنگ ساختمانی
سنگ ها می توانند بعنوان مصالح ساختمانی و همچنین برای ساخت اشیاء تزئینی استفاده شوند.
بیشتر آثار تاریخی ماقبل تاریخ با سنگ های طبیعی ساخته شده اند زیرا با گذشت زمان ثابت می مانند. قبل از ظهور بتن، سنگها برای کارهای مهندسی سنگین مانند ساخت پل، ساخت دیوار های ساحلی و سایر موارد بسیار بکار گرفته می شدند.
استفاده از سنگ با بلوک های بزرگ آغاز شد و با پیشرفت علم و فناوری، وزن و ابعاد آنها به تدریج کاهش یافت و توجه بیشتری به رنگ، صیقل، بافت و استحکام سنگ شد.
آثار سنگی بجا مانده از زمان باستان، با توجه به امکانات آن زمان، مانند اهرام مصر یا آثار هنری در روم، یونان و ایران، حیرت انگیز است.
مزایای سنگ ساختمانی
از جمله مزایای سنگ ساختمانی می توان به دوام و مقاومت بسیار بالا، جلاپذیری، مقاومت سایشی و ضربه ای بالا، قابلیت برش و صیقل خوردن، قابلیت شستشو، ثبات رنگ، مقاومت در برابر حرارت و رطوبت، غیر قابل نفوذ بودن، مقاومت در برابر تغییرات آب و هوایی، مقاومت فشاری بالا، انعطاف پذیری بالای طراحی و پایداری در برابر مواد اسیدی و قلیایی اشاره نمود.
معادن سنگ ساختمانی در ایران
ذخایر سنگ ساختمانی در جهان حدود 15 میلیارد تن را شامل می شود. در این میان سنگ های ساختمانی در ایران با سابقه ی طولانی استخراج می شوند. ایران از نظر ذخایر سنگی رتبه چهارم را در جهان دارد. سنگ های ایرانی از نظر ساختار ، بافت و استحکام تنوع بسیار بالایی دارند.
انواع سنگ ساختمانی و کاربرد آنها
بر اساس نوع، سنگ ها را می توان در ساختمان ها برای کف پوش، پوشش دیوار داخلی و نماکاری، سنگ فرش جاده ها و همچنین به عنوان سنگدانه برای بتن استفاده کرد. در اینجا با برخی از پرکاربردترین سنگ های ساختمانی آشنا می شویم:
سنگ گرانیت
سنگ گرانیت نوعی سنگ آذرین است که بسیار سخت و بادوام بوده و در رنگهای مختلفی موجود است. این ماده مقاومت بالایی در برابر شکسته شدن دارد و قادر است تغییرات آب و هوایی را به خوبی تحمل کند. گرانیت برای اجزای پل، دیوارهای حائل، ستون های سنگی، سنگ تراشی و بصورت سنگدانه های درشت در بتن استفاده می شود. همچنین می توان این سنگ ها را به صورت اسلب برش داد و صیقل نمود تا به عنوان اسلب کف و اسلب دیوار در بخش داخل و خارج ساختمان استفاده شود.
سنگ مرمریت
سنگ مرمریت هیچ شباهتی به سنگ مرمر ندارد و نوعی سنگ آهکی رسوبی است. ظاهر زیبایی که سنگ مرمریت دارد آن را به یکی از پر استفاده ترین سنگ های ساختمانی تبدیل کرده است. این سنگ در ضخامت های مختلفی وجود دارد که کاربرد آن را مشخص می کند. معمولا از ضخامت های کم برای نصب روی دیوار و کف و از ضخامت های زیاد برای کانتر آشپزخانه و میز حمام استفاده می شود.
سنگ مرمریت از مقاومت بالا و ساب پذیری عالی برخوردار است اما بدلیل اینکه در دسته سنگ های آهکی قرار دارد باید انتظار نفوذ آب یا مواد شیمیایی را تا حدودی داشت. این سنگ به سه دسته سنگ چینی ، سنگ کریستال و سنگ ابری دسته بندی می شود.
سنگ مرمر
سنگ مرمر هیچ شباهتی به سنگ مرمریت ندارد و جزء سنگ های دگرگونی می باشد که از تغییرات سنگ آهک به وجود آمده است. سنگ مرمر با نام اونیکس (Onyx) نیز می شناخته میشود. یکی از مهمترین و بارزترین ویژگی های سنگ مرمر، امکان عبور نور از آن می باشد که بدلیل شفافیت و خالص بودن این سنگ، نور از آن عبور مینماید و جلوه بسیار زیبا و دلنشینی را برای بیننده ایجاد مینماید.
سنگ تراورتن
در بین سنگ های ساختمانی، سنگ تراورتن جزء اولین انتخاب هاست و محبوبیت زیادی دارد. این سنگ در دسته سنگ های آهکی رسوبی قرار دارد و دارای سطحی متخلخل می باشد که بعنوان یک عایق صدا و حرارت عمل می کند و گزینه مناسبی برای استفاده در کف ساختمان می باشد، چرا که از سر خوردن جلوگیری می کند. البته این سنگ قابل ساب پذیری بوده و میتوان سطح آن را صیقلی نمود.
سنگ تراورتن قابل استفاده در نمای داخل و در نمای بیرونی ساختمان می باشد. از دیگر ویژگی های سنگ تراورتن مقاومت بالای آن است و همچنین دچار تغییر شکل و یا تغییر رنگ نمی شود.
سنگ چینی
سنگ چینی یا کریستال از مجموع سنگهای آهکی دگرگونی و مرمریت تشکیل شده است که دارای بلورهای درشت می باشد. از موارد مصرف این سنگ میتوان به استفاده از آن در مناطق گرمسیری اشاره نمود. رنگ روشن این سنگ باعث می شود گرما و حرارت کمتری جذب نمای سازه شود. اغلب سنگ های چینی دارای بلورهای سفید و خاکستری روشن هستند. از این سنگ ها هم در نمای داخلی و هم در نمای خارجی ساختمان استفاده می شود.
سنگ کوارتزیت (Quartzite)
کوارتزیت یک سنگ دگرگون شده و سخت است که در اصل از ماسه های سنگ کوارتز خالص بوجود آمده است. این سنگ در برابر هوازدگی شیمیایی بسیار مقاوم است. از سنگ کوارتزیت همچنین بعنوان یک سنگ تزئینی، استفاده های فراوانی می شود.
سنگ کوارتزیت در برابر عواملی مانند حرارت، مواد شیمیایی و اسیدی مقاوم است و همین موضوع باعث طول عمر و دوام بالای کوارتزیت شده است. کاربردهای این سنگ زیبا زیاد است، به گونه ای که در معماری داخلی میتوان از آن در آشپزخانه ها، کاشی های سقف، پله ها و کف پوش نیز استفاده نمود.
سنگ کوارتز
سنگ کواتز یکی از جدیدترین سنگهایی است که نه میتوان به آن سنگ مصنوعی گفت و نه طبیعی. در واقع از این سنگ در برخی موارد تحت عنوان سنگ مهندسی یاد میشود. سنگ کوارتز یکی از انواعی بشمار میرود که در همه نوع سطوح مخصوصاً صفحه روی کابینت آشپزخانه به وفور استفاده می شود.
این سنگ جذاب به شدت در مقابل ضربه، خش و ساییدگی مقاوم است و به همین دلیل انتخاب مناسبی برای کانتر و کابینت آشپزخانه می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد 🙂