در این مقاله میخوانید:
سنگ چیست؟
سنگ کانی هایی است به هم پیوند خورده که بشر از گذشته تا به امروز از آن برای ساخت سرپناه و خانه های اولیه تا خانه ها و بناهای مدرن امروزی استفاده کرده است. با ما همراه باشید تا در ابتدا به تعاریف اولیه و چگونگی ایجاد سنگ پرداخته و سپس به کاربرد آن در ساختمان و فرآیند بهره برداری و تولید آن بپردازیم.
سنگ طبیعی میلیاردها سال پیش زمانی ایجاد شد که زمین فقط یک گلوله از گازهای معدنی بود. هنگامی که این گازها شروع به سرد شدن کردند، فشرده و جامد شدند تا دنیایی را که ما امروز می بینیم را شکل دهند. در این فرآیند سنگ طبیعی شکل گرفت. این روند بسیار آهسته بود و طی هزاران سال رخ داد، سنگ ها با پیوند کانی ها با یکدیگر تشکیل می شوند. هنگامی که پوسته زمین شروع به رشد و فرسایش کرد، مواد معدنی را از هسته خود بیرون کشید و رسوبات سنگی عظیمی ایجاد کرد، که ما آن را “معادن” می نامیم. در زمین شناسی، سنگ تجمع طبیعی و جامد از مواد معدنی یا شبه معدنی است. لایه خارجی زمین (سنگ کره) از سنگ تشکیل شده است. عنصر اصلی تشکیل دهنده تمامی سنگ ها سیلیس است. دو فرآیند کوه سایی و کوه زایی موجب پدید آمدن محصولات سنگی می شود. امروز سنگ از جمله مصالحی است که در صنعت ساختمانی بکار می رود. سنگ از جمله موادی است که گذشت زمان هیچ تأثیری بر آن نمی گذارد و کیفیت خود را از دست نمی دهد.
طبقه بندی سنگ ها بر اساس زمین شناسی
همه سنگ ها در یکی از این سه گروه قرار می گیرند. برای آنکه با ویژگی هر سنگ آشنا شویم لازم است ابتدا بدانیم در کدام دسته قرار گرفته اند تا با توجه به آن بتوانیم کاربرد سنگ مورد نظر را تشخیص دهیم.
سنگهای آذرین
از سرد شدن و انجماد مواد مذاب درون زمین بوجود می آیند. به آنها سنگ های آتشفشانی هم گفته می شود زیرا در مناطق آتشفشانی یافت می شوند. دارای ظاهری دانه ای یا کریستالی هستند . سنگ های آذرین سختی زیادی دارند، اغلب رنگ روشن دارند و بسیار زیبا هستند.
سنگهای رسوبی
از ته نشین شدن تدریجی مواد محلول یا شناور در آب ها ، سنگ های رسوبی بوجود آمدند. تنوع رنگ و نقش این سنگ ها حاصل جنس مواد رسوب گذاری شده در لایه های آن است. این سنگ ها عایق خوبی در برابر دما ، رطوبت و عوامل محیطی هستند و از انواع آن در کار ساختمان سازی استفاده می شود.
سنگهای دگرگونی
بر اثر دما و فشار ، سنگ ها دچار تغییر شکل می شوند و سنگ های دگرگونی بوجود می آیند. این سنگ ها بسیار سخت و محکم هستند و بعنوان سنگ ساختمانی در قسمتهایی که استحکام بالایی نیاز دارد مثل نمای ساختمان و پله ها مورد استفاده قرار می گیرند.
در دسته بندی سنگ می توان آن را به دو نوع سنگ طبیعی و سنگ مصنوعی تقسیم نمود که هر کدام انواع مختلفی دارند که به اختصار به آن اشاره می کنیم:
سنگ طبیعی
همانطور که از نامش پیداست از طبیعت بوجود آمده است و از نقاط مختلف زمین استخراج می شود. به طور مثال در این زمینه میتوان از معادن ایتالیا، اسپانیا، ترکیه، آمریکا، مکزیک، چین، تایوان، هند، یونان، کانادا، فرانسه، و برزیل نام برد.
رنگ و طرح و نوع سنگ طبیعی با توجه به موقعیت و نقطه جغرافیایی و کانی ها و مواد تشکیل دهنده آن متفاوت است. از جمله سنگ های طبیعی سنگ های دیوریت، کوارتزیت، مرمر، تراورتن، گرانیت، و .. می باشند.
سنگ مصنوعی
سنگ مصنوعی نیز همانطور که از نامش پیداست ساخت دست بشر است. با ترکیب مجدد سنگ های طبیعی با مواد افزودنی مانند سیمان و افزودنی های پلیمری به دست می آیند که به آن ها وزن کمتری می دهد و نصب راحتتری دارند. با توجه به محیط و ملاحضات انسانی کیفیت این سنگ ها تعیین می شود. رنگ دانه های اکسید آهن، رنگ مورد نظر را به این سنگ ها می دهند. ترکیب بدست آمده را در قالب هایی ریخته که دارای نقش و نگار سنگ های طبیعی باشند. این سنگ ها از نظر قیمت ارازن تر از سنگ های طبیعی هستند. شکل اولیه سنگ مصنوعی اولین بار توسط فردریک رنسام (Frederick Ransome) (1818-1892) مخترع و صنعتگر بریتانیایی، ساخته شد. این ایده از آنجا شکل گرفت که طراحان و آرشیتکت ها به منظور هرچه زیبا تر کردن فضای ساختمان چه داخلی و چه بیرونی نیاز به سنگ هایی با فاکتورهای مورد نظر خویش داشتند. بعلاوه پیشرفت صنعت ساختمان و سلیقه های مختلف این نیاز را ایجاد می کرد. اگرچه مواد اولیه سنگ های مصنوعی از اجزای سنگ های طبیعی است ولی امکان تعیین رنگ وطرح در این سنگ ها وجود دارد.
سنگ ها چه به صورت طبیعی و یا مصنوعی ما از آن ها در موارد گوناگونی استفاده می کنیم که از جمله این موارد استفاده در ساختمان سازی است. سنگ پس از استخراج از معدن به کارخانه های فرآوری سنگ انتقال داده می شوند و این سنگ ها به صورت سنگ ساختمانی و سنگ اسلب برای مصارف ساختمانی آماده می شوند.
سنگ ساختمانی
ویژگی هایی چون استحکام و دوام بالا و همچنین زیبایی سنگ ها باعث شده که از آن بعنوان سنگ ساختمانی در قسمت های مختلف ساختمان استفاده شود. انواع سنگ ساختمانی بر اساس جنس و نوع آنها در ساخت و تزیین دیوار، کف پوش و نمای ساختمان استفاده می شوند. سنگ های ساختمانی در ابعاد و اندازه های مختلفی از جمله تایل ، پلاک و اسلب، جهت کاربرد های مختلف فرآوری می شوند.
سنگ اسلب
سنگ اسلب در واقع زیرمجموعه ای از سنگ ساختمانی است اما نسبت به سایر انواع آن دارای ابعاد بزرگ تری می باشد بطوریکه بزرگترین ابعادی که از کوپ سنگ می توان برش داد اسلب است و معمولا بزرگتر از 120*220 سانتیمتر است . دلیل استفاده از این سایز بزرگ این است که نمای سنگ را دو چندان می کند و می توان ظاهری یکپارچه و زیبا ایجاد نمود. به همین خاطر در سال های اخیر سنگ اسلب جایگاه ویژه ای را بویژه برای طراحی داخلی در ساختمان سازی کسب کرده است.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد 🙂